top of page
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook

Linda & Jens 5 bästa tips (för dig som vill skriva fackbok)

Skribentens bild: BYWRTRS RedaktionBYWRTRS Redaktion

Linda Öhling och Jens Wedin har båda lång erfarenhet kring att arbeta med CX och kundupplevelsen för små företag såväl som stora organisationer. Nu skriver de på en gemensam fackbok, och vi får följa deras väg från manusidé fram till utgiven bok. Häng med och få författarduons bästa tips - för dig som också vill skriva en fackbok!💡


Upplevelseblomman, en metod för kundcentrering som liknar en blomma
Författarduon Jens Wedin & Linda Öhling. Foto: Maria Östlin.

Älska problemet innan du kastar dig in i lösning


Innan du ger dig ut på resan att skriva fackbok så fundera ordentligt på vilket problem boken ska lösa. För oss kom tankarna om att skriva bok första terminen som vi undervisade Customer Experience Specialister på IHM Business School. Vi letade kurslitteratur och de enda böcker vi fann var antingen för amerikanska, för teoretiska eller för långt ifrån verkligheten. Samtidigt upplevde vi, också när vi konsultade och coachade kring kundcentrering i organisationer, att vi saknade en bok som satte ord på vad dessa organisationer behöver GÖRA för att bli mer kundcentrerade och förbättra kundupplevelserna. Så när Katarina Jovic, dåvarande utbildningsledare på IHM sa: "Ska inte ni båda skriva en bok tillsammans?", så tänkte vi, jo men nu gör vi det!


Hitta din skrivartid


Den absolut största utmaningen för oss har varit att hitta den tid på dygnet då vi ska skriva. Det här är en av de saker med att skriva bok som är så mycket enklare i tanken än i praktiken. Det tar timmar och åter timmar att få ner tankarna i ord, och inte minst att formulera orden till meningar som någon vettig människa ska vilja läsa. Jag (Jens) tar små stunder då och då i veckan, innan lördags- (och söndags) kaffet, på tuben och under luncher. Jag (Linda) har också druckit många helgmorgonskaffekoppar tillsammans med boken men pratar mer om att fånga de små stunderna att skriva än att faktiskt göra det. Istället försöker jag att fånga halvdagar för skrivartid, och de senaste veckorna har det börjat falla på plats!


"Större delen av den här resan så här långt har handlat om att tänka om."

Var öppen för att tänka om


Om vi tänker på alla ord som vi skrivit och inte använt i formen av ris till en majbrasa - då är det en sju jäkla majbrasa vi kommer kunna tända till Valborg. Vi har tänkt många tankar och skrivit många ord som vi inte längre använder. Hade tidigt en idé om att bygga in en fiktiv story i boken, men den åt osunt många ord och vi har tänkt om. Vi har hamnat i träsket av att förklara enkla saker alldeles för komplext och vi har tänkt om. Vi har fått feedback att vi behöver korta kapitel som vi redan skrivit med 50% och vi har tänkt om. Större delen av den här resan så här långt har handlat om att tänka om.  


Hitta din författarvän (som du kan vara brutalt ärlig med)


Vi tror ju stenhårt på att göra saker tillsammans och att lösningar blir bättre när olika perspektiv och erfarenheter ligger till grund. Det ger både nya infallsvinklar och gör det slitiga arbetet att skriva en bok så mycket roligare. Grunden är 100% förtroende och respekt för den andra personens styrkor och utmaningar. Ska det tassas på tå är det bättre att göra det i ensamhet. Bättre att kunna klampa på med rejäla stövlar in i texterna och ge brutalt ärlig feedback. Vi är duktiga på det där klampandet och röjer på men har åtminstone hittills kunnat följa upp med ett tack för feedbacken (även om det ibland suttit bra långt inne )


Utgå ifrån dig själv, dina erfarenheter och det du tror på


Det finns miljoner olika modeller, processer, tankar och sätt att göra saker på. Det blir lätt att vi försöker skriva utifrån det som redan är skrivet och referera till välkända modeller. Och så glömmer vi bort att det är vår bok vi ska skriva. Anna-Lena och Alexandra (BYWRTRS) är på oss hela tiden och säger: "Skriv det som ni tycker är viktigt och rätt, och använd er erfarenhet". Det är bra att få höra det, så att det till slut blir vår bok, och inte en summering av andras tankar och teorier. Vi har ju själva gjort kundcentreringsresor där vi kämpat, gjort knasiga saker och lärt oss massor. Det är ju just de erfarenheterna som vi nu ska dela.


Författarduon Jens Wedin och Linda Öhling står skrattande rygg mot rygg.
Jens Wedin & Linda Öhling. Foto: Maria Östlin.

Linda Öhling & Jens Wedin


Linda Öhling och Jens Wedin älskar CX. De föreläser och utbildar ofta tillsammans och har utvecklat Upplevelseblomman; en modell som stöttar företag att bli mer kundcentrerade. Nu skriver denna succéduo på en gemensam bok - följ deras resa på Linda och Jens LinkedIn.


 
 

Comments


© 2023 by BYWRTRS 

bottom of page